loading
С&а Блог
VR

Која е разликата помеѓу ласерското сечење и 3D печатењето?

За да го извлечат максимумот од машината за ласерско сечење, производителите обично додаваат индустриски систем за ладење за да ја одземат топлината од компонентата што генерира топлина. S&A Индустрискиот систем за ладење Teyu е дизајниран со ласерски систем како негова целна апликација.

laser cutting machine water chiller

За да се направи разлика помеѓу ласерското сечење и 3D печатењето, првото нешто е да ја дознаете нивната соодветна дефиниција. 


Техниката за ласерско сечење е техника на „одземање“, што значи дека користи ласерски извор за да го исече оригиналниот материјал врз основа на дизајнираната шема или форма. Ласерската машина за сечење може да изврши брзо и прецизно сечење на различни метални и неметални материјали како ткаенина, дрво и композитни материјали. Иако машината за ласерско сечење може да помогне да се забрза процесот на правење прототип, но таа е ограничена на градежни делови за кои е потребно заварување или друга ласерска техника за да се направи прототипот.

Напротив, 3D печатењето е еден вид техника на „додавање“. За да користите 3D печатач, треба прво да креирате 3D модел што ќе го „отпечатите“ на вашиот компјутер. Потоа, 3D печатачот ќе ги „додаде“ материјалите како лепилото и смолата слој по слој за всушност да го изгради проектот. Во овој процес, ништо не се одзема. 

И машината за ласерско сечење и 3D печатачот имаат голема брзина, но машината за ласерско сечење е малку поволна, бидејќи може да се користи во правењето прототипови. 

Во многу ситуации, 3D печатачот често се користи во дизајнот на симулациите за да се идентификува потенцијалниот недостаток на предметот или се користи за производство на мувла на одредени видови производи. Ова главно се должи на фактот дека 3D печатачот може да користи не толку издржливи материјали. 

Всушност, цената е главната причина зошто многу производители се свртуваат кон машина за ласерско сечење наместо 3D печатач. Смолата што се користи во 3D печатачот е прилично скапа. Ако 3D печатачот користи поевтин прашок врзан со лепило, отпечатениот предмет е помалку издржлив. Ако цената на 3D печатачот се намали, се верува дека 3D печатачот ќе биде попопуларен. 

За да го извлечат максимумот од машината за ласерско сечење, производителите обично додаваат индустриски систем за ладење за да ја одземат топлината од компонентата што генерира топлина. S&A Индустрискиот систем за ладење Teyu е дизајниран со ласерски систем како негова целна апликација. Погоден е за ладење на CO2 ласер, UV ласер, ласер со влакна, YAG ласер и така натаму со капацитет за ладење кој се движи од 0,6KW до 30KW. Дознајте повеќе за S&A Teyu индустриски чилер единица наhttps://www.teyuchiller.com/


industrial cooling system

 
Основни информации
  • Основана година
    --
  • Тип на бизнис
    --
  • Земја / регион
    --
  • Главна индустрија
    --
  • Главни производи
    --
  • Претпријатие правно лице
    --
  • Вкупно вработени
    --
  • Годишна излезна вредност
    --
  • Извозен пазар
    --
  • Соработени клиенти
    --

Испратете го вашето барање

Изберете друг јазик
English
العربية
Deutsch
Español
français
italiano
日本語
한국어
Português
русский
简体中文
繁體中文
Afrikaans
አማርኛ
Azərbaycan
Беларуская
български
বাংলা
Bosanski
Català
Sugbuanon
Corsu
čeština
Cymraeg
dansk
Ελληνικά
Esperanto
Eesti
Euskara
فارسی
Suomi
Frysk
Gaeilgenah
Gàidhlig
Galego
ગુજરાતી
Hausa
Ōlelo Hawaiʻi
हिन्दी
Hmong
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
հայերեն
bahasa Indonesia
Igbo
Íslenska
עִברִית
Basa Jawa
ქართველი
Қазақ Тілі
ខ្មែរ
ಕನ್ನಡ
Kurdî (Kurmancî)
Кыргызча
Latin
Lëtzebuergesch
ລາວ
lietuvių
latviešu valoda‎
Malagasy
Maori
Македонски
മലയാളം
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Maltese
ဗမာ
नेपाली
Nederlands
norsk
Chicheŵa
ਪੰਜਾਬੀ
Polski
پښتو
Română
سنڌي
සිංහල
Slovenčina
Slovenščina
Faasamoa
Shona
Af Soomaali
Shqip
Српски
Sesotho
Sundanese
svenska
Kiswahili
தமிழ்
తెలుగు
Точики
ภาษาไทย
Pilipino
Türkçe
Українська
اردو
O'zbek
Tiếng Việt
Xhosa
יידיש
èdè Yorùbá
Zulu
Тековен јазик:Македонски