loading
С&а Блог
VR

Зошто за обработка на литиумски батерии потребна е ласерска техника?

Обработката на литиумските батерии е доста барана за прецизноста и контролирањето на машината. Пред да биде измислена машината за ласерско сечење, литиумската батерија се обработувала со традиционални машини што неизбежно може да доведе до абење, брусење, прегревање / краток спој / експлозија на батеријата.

laser industrial cooling system

Во денешно време, новото енергетско возило не е концепт, туку стана реалност. Тоа е еден од клучните начини за заштита на животната средина и неговиот голем потенцијал допрва треба да се открие. Возилата со нова енергија генерално ги вклучуваат HEV и FCEV. Но, засега, кога станува збор за новоенергетско возило, се однесуваме на електрично возило со батерии (BEV). А основната компонента на BEV е литиумската батерија.


Како нова чиста енергија, литиумската батерија може да обезбеди енергија не само за електрично возило со батерии, туку и за електричен воз, електричен велосипед, количка за голф и така натаму. Производството на литиумска батерија е процес во кој секоја постапка е тесно поврзана една со друга. Производството главно вклучува производство на електроди, производство на ќелии и монтажа на батерии. Затоа, квалитетот на литиумската батерија директно одлучува за перформансите на новото енергетско возило, па затоа неговата техника на обработка е доста напорна. И напредната ласерска техника се случува да ја задоволи побарувачката со висока ефикасност, висока прецизност, висока флексибилност, доверливост, безбедност, па затоа е широко користен во производството на литиумска батерија.

Ласерска апликација во литиумска батерија на новоенергетско возило

01 Ласерско сечење
Обработката на литиумските батерии е доста барана за прецизноста и контролирањето на машината. Пред да биде измислена машината за ласерско сечење, литиумската батерија се обработувала со традиционални машини што неизбежно може да доведе до абење, брусење, прегревање/краток спој/експлозија на батеријата. За да се избегнат овие видови на опасност, поидеално е да се користи машина за ласерско сечење. Во споредба со традиционалните машини, машината за ласерско сечење нема трошење на алатот и може да сече различни форми со висококвалитетна врвна работа со ниски трошоци за одржување. Може совршено да ги намали трошоците за производство, да ја подобри ефикасноста на производството и да го скрати времето на производство. Како што се шири пазарот на нови енергетски возила, машината за ласерско сечење ќе има се поголем и поголем потенцијал.

02 Ласерско заварување
За да се произведе литиумска батерија, потребни се десетина детални процедури. А машината за ласерско заварување служи за обезбедување на целосна опрема за производство на литиумски батерии за да се обезбеди издржливост и безбедност на батеријата за време на работата. Во споредба со традиционалното TIG заварување и заварувањето со електричен отпор, машината за ласерско заварување има значителни предности: 1. мала зона што влијае на топлина; 2. Обработка без контакт; 3. Висока ефикасност. Главниот материјал за литиумска батерија што се заварува со машина за ласерско заварување вклучува легура на алуминиум и легура на бакар. Како што сите знаеме, ќелијата на литиумската батерија треба да биде лесна и лесна за носење. Затоа, неговиот материјал е често алуминиумска легура која се претпоставува дека е многу тенка. И заварувањето на овие тенки метални материјали со машина за ласерско заварување е сосема неопходно.

03 Ласерско обележување

Машината за ласерско означување која се одликува со голема брзина на обележување, висока производна ефикасност и долготраен квалитет, исто така постепено се воведува во производството на литиумска батерија. Освен тоа, бидејќи машината за ласерско обележување има долг животен век и не бара потрошен материјал, може во голема мера да заштеди тековни трошоци и трошоци за работна сила. За време на производството на литиумска батерија, машината за ласерско обележување може да го означи карактерот, серискиот број, датумот на производство, кодот против фалсификување и така натаму. Нема да ја оштети литиумската батерија и може да ја подобри севкупната деликатес на батеријата, бидејќи е бесконтактна.

Затоа, можеме да видиме дека ласерската техника има повеќекратна примена во производството на литиумска батерија. Но, без разлика каква ласерска техника се користи во производството на литиумски батерии, едно е сигурно. На сите им треба соодветно ладење. S&A Ласерскиот индустриски систем за ладење Teyu CWFL-1000 е широко користен за машина за ласерско заварување и машина за ласерско сечење во производството на литиумски батерии. Неговиот иновативен дизајн на двојни кола за ладење овозможува истовремено ладење на ласерот со влакна и ласерскиот извор во исто време, заштедувајќи време и простор. Овој ласерски чилер со влакна CWFL-1000 доаѓа и со два интелигентни температурни контролери кои можат да ја кажат температурата на водата во реално време или алармите доколку се случат. За повеќе информации за овој чилер, кликнете https://www.teyuchiller.com/dual-circuit-process-water-chiller-cwfl-1000-for-fiber-laser_fl4


laser industrial cooling system

Основни информации
  • Основана година
    --
  • Тип на бизнис
    --
  • Земја / регион
    --
  • Главна индустрија
    --
  • Главни производи
    --
  • Претпријатие правно лице
    --
  • Вкупно вработени
    --
  • Годишна излезна вредност
    --
  • Извозен пазар
    --
  • Соработени клиенти
    --

Испратете го вашето барање

Изберете друг јазик
English
العربية
Deutsch
Español
français
italiano
日本語
한국어
Português
русский
简体中文
繁體中文
Afrikaans
አማርኛ
Azərbaycan
Беларуская
български
বাংলা
Bosanski
Català
Sugbuanon
Corsu
čeština
Cymraeg
dansk
Ελληνικά
Esperanto
Eesti
Euskara
فارسی
Suomi
Frysk
Gaeilgenah
Gàidhlig
Galego
ગુજરાતી
Hausa
Ōlelo Hawaiʻi
हिन्दी
Hmong
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
հայերեն
bahasa Indonesia
Igbo
Íslenska
עִברִית
Basa Jawa
ქართველი
Қазақ Тілі
ខ្មែរ
ಕನ್ನಡ
Kurdî (Kurmancî)
Кыргызча
Latin
Lëtzebuergesch
ລາວ
lietuvių
latviešu valoda‎
Malagasy
Maori
Македонски
മലയാളം
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Maltese
ဗမာ
नेपाली
Nederlands
norsk
Chicheŵa
ਪੰਜਾਬੀ
Polski
پښتو
Română
سنڌي
සිංහල
Slovenčina
Slovenščina
Faasamoa
Shona
Af Soomaali
Shqip
Српски
Sesotho
Sundanese
svenska
Kiswahili
தமிழ்
తెలుగు
Точики
ภาษาไทย
Pilipino
Türkçe
Українська
اردو
O'zbek
Tiếng Việt
Xhosa
יידיש
èdè Yorùbá
Zulu
Тековен јазик:Македонски