loading
С&а Блог
VR

Ласерско обележување и ласерско гравирање, дали се исти?

Луѓето често сметаат дека ласерското обележување и ласерското гравирање се иста работа. Всушност, тие се малку различни.

Луѓето често сметаат дека ласерското обележување и ласерското гравирање се иста работа. Всушност, тие се малку различни.


Иако и ласерското обележување и ласерското гравирање користат ласер за да остават небришливи траги на материјалите. Но, ласерското гравирање прави материјалите да испаруваат додека ласерското обележување прави материјалите да се топат. Површината на материјалот што се топи ќе се прошири и ќе формира дел од ровот со длабочина од 80 µm, што ќе ја промени грубоста на материјалот и ќе формира црно-бел контраст. Подолу ќе разговараме за факторите кои влијаат на црно-белиот контраст во ласерското обележување.

3 чекори на ласерско обележување

(1) Чекор 1: Ласерскиот зрак работи на површината на материјалот
Она што го споделуваат и ласерското обележување и ласерското гравирање е дека ласерскиот зрак е импулсен. Тоа е да се каже, ласерскиот систем ќе внесе пулс по одреден интервал. Ласер од 100 W може да внесува 100000 импулси секоја секунда. Затоа, можеме да пресметаме дека енергијата на единечниот импулс е 1 mJ, а максималната вредност може да достигне 10 KW.
За да се контролира ласерската енергија што работи на материјалот, потребно е да се прилагодат параметрите на ласерот. И најважните параметри се брзината на скенирање и растојанието на скенирање, бидејќи овие два го одлучуваат интервалот на два соседни импулси што работат на материјалот. Колку е поблиску интервалот на пулсот на соседството, толку повеќе енергија ќе се апсорбира.

Во споредба со ласерското гравирање, ласерското обележување бара помалку енергија, така што неговата брзина на скенирање е поголема. Кога одлучувате да изберете дали ласерско гравирање или ласерско обележување, брзината на скенирање е одлучувачки параметар.

(2) Чекор 2: Материјалот ја апсорбира ласерската енергија
Кога ласерот работи на површината на материјалот, најголемиот дел од ласерската енергија ќе се рефлектира од површината на материјалот. Само мал дел од ласерската енергија се апсорбира од материјалите и се претвора во топлина. За да се испари материјалот, ласерското гравирање бара повеќе енергија, но ласерското обележување бара само помалку енергија за топење на материјалите.

Штом апсорбираната енергија ќе се претвори во топлина, температурата на материјалот ќе се зголеми. Кога ќе достигне точка на топење, површината на материјалот ќе се стопи за да формира промени.

За ласер со бранова должина од 1064 mm, има околу 5% стапка на апсорпција на алуминиум и над 30% на челик. Ова ги тера луѓето да мислат дека челикот е полесно да се означи со ласер. Но, тоа не е така. Треба да размислиме и за други физички карактери на материјалите, како што е точката на топење.


(3) Чекор 3: Материјалната површина ќе има локално проширување и промена на грубоста.
Кога материјалот ќе се стопи и ќе се олади за неколку милисекунди, грубоста на површината на материјалот ќе се промени за да формира трајна ознака која вклучува сериски број, форми, лого итн.
Обележувањето на различни обрасци на површината на материјалот исто така ќе доведе до промена на бојата. За висококвалитетно ласерско обележување, црно-белиот контраст е најдобриот стандард за тестирање.

Кога површината на грубиот материјал има дифузна рефлексија на упадната светлина, површината на материјалот ќе изгледа како бела;
Кога површината на грубиот материјал апсорбира најголем дел од светлината што влегува, површината на материјалот ќе изгледа како црна.

Додека за ласерско гравирање, ласерскиот пулс со висока енергетска густина работи на површината на материјалот. Ласерската енергија се претвора во топлина, претворајќи го материјалот од цврста состојба во гасна состојба со цел да се отстрани површината на материјалот.


Значи изберете ласерско означување или ласерско гравирање?

Откако ќе ја дознаете разликата помеѓу ласерското обележување и ласерското гравирање, следното нешто што треба да размислите е да одлучите кое да го изберете. И ние треба да разгледаме 3 фактори.

1.Отпорност на абразија
Ласерското гравирање има подлабока пенетрација од ласерското обележување. Затоа, ако работното парче треба да се користи во средина која вклучува абразија или бара постобработка како површинско абразивно минирање или термичка обработка, се препорачува да се користи ласерско гравирање.

2. Брзина на обработка
Во споредба со ласерското гравирање, ласерското обележување има помала подлабока пенетрација, така што брзината на обработка е поголема. Ако работната средина каде што се користи работното парче не вклучува абразија, се препорачува да се користи ласерско обележување.

3. Компатибилност
Ласерското обележување ќе го стопи материјалот за да формира благи нерамни делови додека ласерското гравирање ќе направи материјалот да испари и да формира жлеб. Бидејќи ласерското гравирање бара доволно ласерска енергија за материјалот да ја достигне температурата на сублимација и потоа да испари за неколку милисекунди, ласерското гравирање не може да се реализира кај сите материјали.

Од горенаведеното појаснување, веруваме дека сега имате подобро разбирање за ласерското гравирање и ласерското обележување.

Откако ќе одлучите кој да го изберете, следното нешто е да додадете ефикасен чилер. S&A индустриски чилери се специјално направени за различни видови машини за ласерско обележување, машина за ласерско гравирање, машина за ласерско сечење итн.. ласерскиот систем од мала моќност до средна моќност. Дознајте го комплетното S&A модели на индустриски чилери кај https://www.teyuchiller.com/products

s&a industrial chiller

Основни информации
  • Основана година
    --
  • Тип на бизнис
    --
  • Земја / регион
    --
  • Главна индустрија
    --
  • Главни производи
    --
  • Претпријатие правно лице
    --
  • Вкупно вработени
    --
  • Годишна излезна вредност
    --
  • Извозен пазар
    --
  • Соработени клиенти
    --

Испратете го вашето барање

Изберете друг јазик
English
العربية
Deutsch
Español
français
italiano
日本語
한국어
Português
русский
简体中文
繁體中文
Afrikaans
አማርኛ
Azərbaycan
Беларуская
български
বাংলা
Bosanski
Català
Sugbuanon
Corsu
čeština
Cymraeg
dansk
Ελληνικά
Esperanto
Eesti
Euskara
فارسی
Suomi
Frysk
Gaeilgenah
Gàidhlig
Galego
ગુજરાતી
Hausa
Ōlelo Hawaiʻi
हिन्दी
Hmong
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
հայերեն
bahasa Indonesia
Igbo
Íslenska
עִברִית
Basa Jawa
ქართველი
Қазақ Тілі
ខ្មែរ
ಕನ್ನಡ
Kurdî (Kurmancî)
Кыргызча
Latin
Lëtzebuergesch
ລາວ
lietuvių
latviešu valoda‎
Malagasy
Maori
Македонски
മലയാളം
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Maltese
ဗမာ
नेपाली
Nederlands
norsk
Chicheŵa
ਪੰਜਾਬੀ
Polski
پښتو
Română
سنڌي
සිංහල
Slovenčina
Slovenščina
Faasamoa
Shona
Af Soomaali
Shqip
Српски
Sesotho
Sundanese
svenska
Kiswahili
தமிழ்
తెలుగు
Точики
ภาษาไทย
Pilipino
Türkçe
Українська
اردو
O'zbek
Tiếng Việt
Xhosa
יידיש
èdè Yorùbá
Zulu
Тековен јазик:Македонски